HTML

velemenyek

Vélemények, gyűjtemények, elbeszélések, napi események.

Friss topikok


Sokan sokféle képen értelmezik az AUTONÓMIA értelmezését!a_magyar_rendszervaltok_utcanevet_valtoztattak.jpeg
Mi is az autonómia????
Autonómia.

Az autonómia mint kifejezés Görög eredetű szó!
" - Teljes körű önállóság és függetlenség, önálló állam létét jeleníti meg. - "
Az autonómiára való igény általános emberi tulajdonság. Nem mindenkire azonos mértékben jellemző. A jogban lehet szűk körű vagy széles körű. Létszám szerint az egyén és a csoport autonómia. Az autonómi az önrendelkezési jog.
Az autonóm terület lényege a hatalommegosztás, mely révén a terület kormányzata megosztott vagy teljes körű döntéshozatali jogosítványokat kap. Autonómia. önállóság, függetlenség, a teljes területi és politikai függetlenséget, az önálló állami létet jeleníti meg.
Az egyén autonómiája:
Autonóm egyén az, aki külső erőktől függetlenül önállóan választja meg nyelvhasználatát, célját, hovatartozását, szabadon fejtheti ki a véleményét és hozhatja meg a döntését.
A csoport autonómiája:
Önmagát kormányzó államalakulat, amely bizonyos önigazgatási szabadságot élvez.
A kisebbségi népcsoport autonómiája:
A kisebbségi népcsoport autonóm területe része egy állam területének. Ahol többségben élnek az ország területéhez viszonyítottan.
A személyi elvű autonómia:
A személyi elvű autonómia a személyek szövetségének a megalakult csoportja. Tekintet nélkül a csoport tagságának tartózkodási helyétől, az adott államon belül. Azt a jogot tartalmazza, hogy a csoport saját gazdasági, szakmai, szociális, vallási, nyelvi vagy kultúrájának megőrzése érdekében, saját intézményekkel él. Nem a többség az állam adományaiból tartja fent magát.
Azonban tudni kell, hogy vannak akik teljesen sajátos jogon, másképpen értelmezik autonómiát mint a demokráciát is. A demokrácia az NÉPHATALOM és nem különböző ideológiák és dogmák harca a társadalom felett.
TENGERPICI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyekallsoszinten.blog.hu/api/trackback/id/tr597203217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása