HTML

velemenyek

Vélemények, gyűjtemények, elbeszélések, napi események.

Friss topikok

kep_1956_a_fakra_akasztott_avh-s_a_szabadsagharcos_emberi_megtorlasa_ontorvenyu_itelkezes_1414052612.jpg_500x426

Mit is ünnepelnek 1956 emlékére???

A képen 1956 a fára akasztott AVH - s, akit a szabadságharcosok öntörvényűen megtorolnak!
A szocializmus ideje alatt Budapesten a Köztársaság téren ott áll a halottakra emlékeztető emlékmű!
Amiről manapság úgy igyekeznek beszélni, hogy az csak az AVH - s halottak emlékére készőlt!
Ami teljesen félrevezető és félremagyarázó magyarázat!


Nagy Imre Kaposvár 1896. június 7 - Budapest Kőbánya 1958. június 16

Szegényparaszti családból származott. Apja uradalmi cseléd, tisztiszolga, postai szerelőmunkásként dolgozott. 1925-ben halt meg.
Anyja  cselédlányként szolgált 1969-ben halt meg.

1920. május 10-én belépett az Oroszországi Kommunista bolsevik Pártba.
1925 nyárán az illegálisan működő KMP vezetése felkereste Nagy Imrét. Belépett az akkor alakult, jórészt kommunista befolyás alatt álló Magyarországi Szocialista Munkáspártba, ahol elsősorban a földművelésüggyel foglalkozott. 1926-27-ben vezetője volt a Magyarországi Szocialista Munkáspárt kaposvári szervezetének. 1928 márciusában Bécsbe emigrált, de illegálisan több alkalommal is visszatért Magyarországra. Budapesten illegalitásban vezette a KMP „falusi osztályá”-t. Szeptembertől a Magyarországi Szocialista Munkáspárt Parasztok Lapja című újságját szerkesztette. 1936. február 1-jén elbocsátották az Agrárintézetből, innentől fogva három éven keresztül szabadfoglalkozású volt, alkalmi munkákból élt, többek között a Szovjetunió Központi Statisztikai Hivatalának volt a munkatársa. 1940 februárja és 1944 között munkát vállalt a moszkvai Össz-szövetségi Rádióbizottság magyar nyelvű adásának szerkesztőségénél (néha a moszkvai Kossuth rádiónak is szokták nevezni). 1941. július 7-én önkéntesen vonult be katonának, majd a Vörös Hadsereg Főparancsnoksága felderítő osztályának alárendeltségébe került. 1942 februárjában ment vissza a rádióhoz. 1944. szeptember 16-tól felelős szerkesztőként a magyar nyelvű adások munkatársa volt. 1944 szeptemberében kidolgozta az MKP magyarországi általános földreform tervét, október 27-én Szegedre utazott Gerő Ernővel, Révai Józseffel és Vas Zoltánnal, és nekiláttak a kommunista párt szervezésének. November 7-én a Központi Vezetőség (röviden KV) tagja lett, majd részt vett a Horthy-féle fegyverszüneti tárgyalásokon. November 29-én a szovjet külügyminisztérium egyik feljegyzése Nagy Imrét már a magyar területen megalakítandó kormány, avagy „felszabadító bizottság” tagjaként említi. „Rákosi Mátyás megígérte az özvegyeknek, majd társainak is: ha egyszer hazajönnek a Szovjetunióból, és hatalomra jutnak, nem ismétlődnek meg a törvénytelenségek!
1944. december 1 és 5. között Nagy Imre, Rákosi és Gerő jelen volt a Kremlben a Dimitrovval, Molotovval és Sztálinnal folytatott megbeszéléseken, melynek során a Debrecenben alakítandó ideiglenes magyar kormány politikájának irányvonalát, valamint személyi összetételét véglegesítették. 1944. december 22-én a debreceni Ideiglenes Nemzetgyűlés földművelésügyi miniszterévé nevezték ki. 1945. március 17-én a kormány elé terjesztette a földosztásról szóló 600/1945. számú miniszteri rendelettervezetet. Ennek célja Nagy Imre szerint az volt, hogy „valóra váltsa a magyar földműves nép évszázados álmát, és birtokába adja ősi jussát, a földet.  / " - Tehát a nagy földbirtokokat megszüntette, épp úgy az egyháznál mint a nagyságos méltóságoséknál. - "/    A feudális nagybirtokrendszer megszüntetése biztosítja az ország demokratikus átalakítását, jövő fejlődését és felvirágzását, a földesúri birtokok parasztkézre adása megnyitja a politikai, társadalmi, gazdasági és szellemi felemelkedés útját az évszázadok óta elnyomott magyar parasztság előtt.  1945. május 25-én Nagy Imrét felvették az MKP Politikai Bizottságába.  / " - MKP  PB   a: Magyar Kommunista Párt Politikai Bizottsága - " /  1945 nyarától az államfői funkciót ideiglenesen gyakorló Nemzeti Főtanács és a Magyar Kommunista Párt Központi Vezetőségének tagja volt.
1945. november 17-én, a nemzetgyűlési választások a Tildy-kormány belügyminisztere lett. 1946. március 18-án lecserélik a posztját.1946. április 23-án az MDP KV Titkárságának mezőgazdaságért felelős tagjává nevezték ki. 1947. szeptember 16-án az országgyűlés elnökévé választották. 1949 júniusáig töltötte be. 1947. december 10-én feljelenti Gerő Ernőt! 1948. szeptember 15-étől a Közgazdaság-tudományi Egyetem professzoraként, egyetemi tanárként tevékenykedik.
1950. június 1-jén megkapta kinevezését, mely az MDP KV újonnan szervezett Adminisztratív Osztályának vezetőjévé emelte, ezen szervezet feladat főként a fegyveres testületekben folyó pártmunkát felügyeletére irányult.
1952. november 14-én megkapta miniszterelnök-helyettesi és begyűjtési miniszteri kinevezését az országgyűléstől.
1953-ban, Sztálin halála után Nagy Imre szenvedélyes beszéddel illette a szovjet diktátort, és felszólította az országgyűlést Sztálin emlékének törvénybe iktatására. A szovjet vezetés reformokat kívánt életbe léptetni Magyarországon. Ennek érdekében magyar küldöttséget rendeltek Moszkvába, amelyen 1953. június 13. és 16. között Nagy Imre is jelen volt.
1953. június 27–28-án tartott ülésén Nagy Imre kijelentette hogy „az egész párt letért a marxizmus-leninizmus alapjairól”.
1953. július 4-én Nagy Imrét miniszterelnökké nevezték ki. 1953. július 26-án korlátozott közkegyelmi rendelet lépett érvénybe, Nagy Imre feloszlatta az internálótáborokat, és feloldotta a kitelepítéséket. 1953. október 17-én Nagy Imre és a Magyar Katolikus Püspöki Kar találkozója.  Az 1954. évi gazdasági terv módosított fő irányszámai, a nemzeti jövedelemből a lakosság ellátására 70%-ot állapítottak meg a korábban eltervezett 58% helyett. 1953 decemberének elején a szovjet pártelnökség újabb tárgyalásokat folytatott a magyar párt- és állami vezetőkkel, és utasítást adott az „új szakasz” folytatására. 1954. január 12-én Jevgenyij Kiszeljov szovjet nagykövettel való beszélgetésén kifejtette, hogy Rákosit tartja felelősnek abban, hogy Rajk Lászlót, Kádár Jánost és más kommunista vezetőket elítéltek 1949 és 1951 között. 1954. május 5-én Moszkvában megkezdődtek a legfelső szintű szovjet-magyar tárgyalások.
A szovjet vezetés szorgalmazta a kommunisták ellen konstruált perek felülvizsgálatát, amit Nagy Imre meg is kezdett. Ekkor szabadultak ki az elítélt kommunisták, például Kádár János is. 1954. május 24-én, az MDP III. kongresszusa alkalmával Nagy Imre az államigazgatás és a tanácsok feladatairól tartott beszédet. A beszéd nem tartalmazta a korlátozott többpártrendszer visszaállítását. 1954. október 20-án Nagy Imre a pártvezetés megosztottságáról a Szabad Nép c. lapban megjelent cikkében, valamint azt is nyilvánosságra hozta, hogy a rehabilitált kommunista vezetők ártatlanok voltak.
1955. február 1-jén könnyebb szívinfarktuson esett át, emiatt egy ideig házi őrizetben tartották.
1955. március 2-án Rákosi beszámolója alapján az MDP KV Mihail Szuszlov az SZKP KB titkára jelenlétében a szocializmust fenyegető állapotok miatt, Nagy Imrét nevezte meg felelősként. A KV 1955. április 14-ei ülésén elfogadott egy határozatot, melyben az állt, hogy Nagy Imre antimarxista pártellenes nézetei összefüggő rendszert képeznek”, emiatt a vezetésből kizárta őt a KV, egyúttal valamennyi posztjáról is visszahívta. Nagy Imre 1955. május 4-én a pártvezetésnek levelet küldött, amiben leírta, hogy egyetért a határozatokkal. Hajlandóságot mutatott a „mélyreható pártszerű önkritikára” is. 1955 nyarán önkritika gyakorlása helyett vitairatokat írt, melyben teljesen mást volt hivatott védeni.
1955. augusztus 1-jén bizottságot küldött ki a PB, hogy a „Nagy Imre-ügyet” megvizsgálják. 1955 szeptemberétől Nagy a központi vezetésnek több beadványt és levelet küldött, ezekben követelte a személye elleni támadások beszüntetését. December 3-án az MDP KEB kizárta az soraiból. Ez súlyosan megviselte a kommunista Nagy Imrét. 1956. október 13-án visszavették a pártba.
Október 23-án délelőtt Nagy Imre Losonczy Géza lakásán tartózkodott. Nem helyeselték az egyetemisták által készülődő tüntetést. A tüntető diákok egyik követelése Nagy Imrének a kormányba való visszatérése volt. Este a pártvezetés felkérésére beszédet tartott, a Kossuth téren az Országház előtt, szót emelt a párt irányításával kapcsolatba, érvelt a  politikai kibontakozás mellett. MDP központba tájékoztatták, hogy fegyveres felkelés robbant ki, és a szovjet csapatokat behívták. Szovjetunió blöffnek tartotta a szovjet bevonulását. Valójában  párhuzamosan zajlott egy kommunista forradalom és egy ellenforradalom. " - Na, itt van az az eset amikor mindenki a saját igazát akarja bizonyítani - " 
Október 26-án Nagy Imre kormányalakítást akart a PB-ben. Délután a KV tárgyalásokat folytatott az események értékeléséről, melyen Losonczy és Donáth javaslatot tettek arra, hogy a helyzet katonai eszközök helyett politikai úton legyen megoldva. Nagy Imre a munkástanácsok küldöttségével találkozott. Október 27-én, Nagy Imre a pártellenzék tagjaival találkozott. Október 28-án hajnalban Nagy Imre kérésére, a Corvin köz ellen, előkészületben lévő, szovjet-magyar fegyveres támadás tűzszüneti kérelmét, a politikai bizottság jóváhagyta, elfogadták a tűzszünetet. Október 29-én Nagy Imre tárgyalásokat folytatott a fegyveres felkelőkkel.  Október 30-án Nagy Imre rádióbeszédét mond. " Magyarország dolgozó népe, munkások, parasztok, értelmiségiek! A hazánkban mind szélesebben kibontakozó forradalom, a demokratikus erők hatalmas megmozdulása válaszút elé állította hazánkat. A nemzeti kormány az MDP elnökségével egyetértésben a nemzet életében sorsdöntő elhatározásra jutott, amelyet a következőkben kívánok Magyarország dolgozó népével tudatni. Az ország életének további demokratizálása érdekében az egypártrendszer megszüntetésével a kormányzást az 1945-ben újjászületett koalíciós pártok demokratikus együttműködésének alapjaira helyezzük. "!!!   A tömeg egy része a demokratikus szocializmust követelte.A  másik része pedig az ismeretlen jelenséget, a nyugati típusú parlamentáris, polgári demokráciát.
Pedig, Nagy Imre csak egy korlátozott demokráciában gondolkodott. Mert számára ismeretlen volt a nyugati típusú parlamentális polgári demokrácia. Csak az 1948-as koalíciós pártok működését engedélyezte. Nagy Imre, Október 31-étől az MDP utódjaként megalakuló MSZMP Ideiglenes Intéző Bizottságának a tagja. November 1-jétől a kormányfői tisztség mellett Nagy Imre töltötte be a külügyminiszteri beosztást is.  Bejelentette a Varsói Szerződésből való kilépést, és semlegesnek nyilvánította az országot. (/ " - Ehhez képest a követői behódoltak Amerikának, az UNIÓNAK és a NATO-nak. Hogy is van ez, Nagy Imre követői, mint nagy szabadságharcosok??? -" /)   Nagy Imre tárgyalt a román külügyminiszter-helyettessel, akitől azt kérte, hogy közvetítsen Budapest és Moszkva között.
November 4-én hajnalban rádióbeszédben jelentette be a második szovjet beavatkozást. Ezután legközelebbi híveivel, közöttük többségben az MSZMP Intéző Bizottságának tagjaival együtt,  a Jugoszláv követségen kért menedékjogot. Ahol már várt rá egy üzenet:  Belgrádból az utolsó intézkedéseinek visszavonására. 1956. november 8-án kérték Nagy Imrétől, hogy mondjon le a miniszterelnöki posztjáról. Mivel a Jugoszláv követségen menedékjogot kért és valójában idegen állam fennhatóságú területén tartózkodik! November 22-én a Nagy Imre és társai lemondtak a menedékjogukról és a jugoszláv követség épületét elhagyták. 1956. november 23-án társaival és családjával együtt Romániába mentek! (/ Vannak akik úgy ismerik, hogy deportálták /)  Állítólag nem írta alá a lemondását, a megszerzett titulusokról!  1957. január 25-én Nagy Imrét felkereste Bukarestben Kállai Gyula, aki az MSZMP Ideiglenes Központi Bizottsága megbízásából, hogy tárgyalt vele. Nagy Imre elutasította politikájának felülvizsgálatát. 1957 februárjában Nagy Imre az MSZMP KB - nak levelet írt, amiben kijelentette, hogy továbbra is a párt tagjának tekinti magát. 1957. március 19-én Nagy Imre a szovjet, a román, a csehszlovák, a lengyel és a jugoszláv kommunista pártok vezetőinek küldött levelet, melyben mind saját maga, mind pedig hívei 1956-os szerepének kivizsgálását kérte. Állítólag a levelet a Románok nem továbbították!
Április 14-én letartóztatták Nagy Imrét és társait, akiket együtt vittek Budapestre. terjengenek olyan dolgok és gondolatok, hogy Kádár János 1957. március 27-29-én Moszkvában lévő tartózkodása alatt, megállapodott az SZKP vezetőivel, hogy Nagy Imrét bíróság előállítják! Itt egy kicsit sántít a történet, mivel a kommunista párt tagjaira az adott párttagokra belső párt törvény is vonatkozott! Amiről nem szeretnek beszélni! Valójában nem Kádár vagy az SZKP vezetőin múlott, hanem magán a párt tagságával összefüggő kötelezettség! Ugyanis Nagy Imre tette és cselekedete az akkori alkotmányosság szerint, akár hazaárulással is lehetett volna vádolni! Amiről minden párttag tudott, hiszen Ők írták és szerkesztették az alkotmányt és a törvényeket! Ez csupán egy rövid átfutás, azoktól akik ott voltak és végig csinálták! Nem forradalmi megszellemüléstől elmámorulva és ittasodva. 
Egy kis visszaemlékezés napjainkra!
 Diplomácia területén lenne mind két állam kiváltságosainak mit tanulni!!!! A Nemzetközi jog felette áll egy adott állam jogain! Még akkor is ha azt USA-nak hívják! Nem lehet csak úgy bárkit megvádolni! A Római jog kötelez, ha már jogról van szó! A Magyar diplomáciának azonnali hatállyal kellet volna kérni a bizonyítékokat, mert nem csak egy kis stílű vádról van szó! Civil lakosságot is megvádoltak! Ultimátumot kellet volna adni, max 24 órát és ha nincs bizonyíték a vád ellen vagy nem teljesítik, akkor egy valamit is magára adó hatalom a társadalmat ért vád miatt, azonnal meg kell, hogy szüntesse a vádlóval a diplomáciai kapcsolatot! Ez alapvető társadalmi érdek egy valamire való jogállamban vagy éppen demokratikus államban! De itt mind a kettő hallgat mint az a bizonyos a fűben, az anyaszentegyházzal együtt, pedig a saját közös kormányát is megvádolták! Hát igen, korrupt a vádló, korrupt a kormány, az ellenzék is korrupt mert nem áll ki a nép megvédéséért!!!! Na erről röviden, nemzetközi jogi szempontból ennyit!!!! Hol van az ellenzék? Miért nem adnak felhívást az USA felé, hogy hozza nyilvánosságra mind azt amivel vádaskodott! Nem áll az USA belső jogszabálya a nemzetközi jogszabályok felett, ezt tudja minden valamire való jogász! Amit illene tudni egy szabadon választott képviselőnek is! Csak mindenki hallgat! Lehet, hogy mindenki fején vaj van???? Valójában kit képvisel az ellenzék??? Az USA-t vagy azokat akik állítólag megválasztották, hogy bekerüljenek a bársonyszékbe???  Nem kell butítani a népet!!!! Mert, ha az ellenzék még erre sem képes,akkor ugyan olyan szekértolói a korrupciónak mint uram bátyámék az anyaszentegyházzal együtt!!! Ajánlom olvasásra a FÁMA 2008 című írásomat a http://velemenyek2.blog.hu  oldalon!!!  TENGERPICI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyekallsoszinten.blog.hu/api/trackback/id/tr66825531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása