HTML

velemenyek

Vélemények, gyűjtemények, elbeszélések, napi események.

Friss topikok

Amit összekevernek és rosszul értelmeznek,  bal vagy jobb?

Baloldal

A baloldal politikai jellemzője, hogy nagy súlyt fektet a társadalmi egyenlőség érvényre juttatására. Karl Marx Német filozófus megírt művére a Kommunista Kiáltványra teszi az alapjait. Ahol a legfőbb érték az ember és nem a vagyon.

Jobboldal

A  jobboldal a baloldali felfogás ellentéte. A 18. századi Francia parlamenti ülésrendből ered. A  szabadpiac és a kapitalizmus híve. Ahol a vagyon a legfőbb érték és nem az ember.

A két kifejezés értelmezésénél napjainkban minden történelmi előzmény ellenére, nagyon gyakran keveredik össze a két oldal értelmezése.
Baloldali pártok néha jobboldali irányvonalakat követnek, ugyanakkor néha előfordul fordítva is, hogy a jobboldali pártok baloldali irányzatokat képviselnek. A jobb és baloldal értelmezését, nem lehet konkrét pártokra értelmezni.

 A baloldal nagyobb hangsúlyt fektet a társadalmi egyenlőség érvényesítésére,  juttatására, és az általános jogokon, alapuló személyes érdekekre. A baloldali irányzatok támogatják a nagyobb állami szerepvállalást, és az egyenlőségre törekvést. A politikában a baloldal a társadalmi egyenlőség szorgalmazója, a szemlélet egységesítésére való tekintettben. A mérsékelt baloldal uralkodó irányzatra törekszik és nem a társadalmi egyenlőségre.  

 A jobboldal a hagyomány és a tekintély elvűségből indul ki, szemléletét a vagyonosodás, a vallási alapon nyugvó társadalmi egyenlőtlenség kialakítása jellemzi. A gazdaság területén az állam minimális szerepvállalását hirdeti. A szabadpiacra, a szabad versenyre és az egyén öngondoskodására épít. Miközben elfogadja a nagyobb társadalmi különbségeket. A magántulajdon elsőbbségét és az egyén felelősségét vallja. Miközben a társadalmi igazságtalanságot a kiváltságosságot helyezi előtérbe. A társadalomban a társadalmi tulajdont a társadalom csekély létszáma, kisajátítja saját tulajdonának és a társadalom nagyobb részétől elveszi a közös társadalmi lehetőségeket. A többség a saját társadalmában, a saját hazájában, másodrendű állampolgárrá és vagyontalanná válik.

Mint látszik egyik sem a demokrácia híve. Mert a demokrácia az néphatalom és nem ideológiák és dogmák hatalmaskodása a társadalom felett. Mert mind két esetben, a társadalom egy bizonyos kisebb csoportja akarja meghatározni a a társadalomnak, hogy neki mi a jó. Mivel csak is kizárólag a saját önös nézeteit, érdekeit hivatott képviselni.

2015. 10. 22.  TENGERPICI

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyekallsoszinten.blog.hu/api/trackback/id/tr828011285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása