HTML

velemenyek

Vélemények, gyűjtemények, elbeszélések, napi események.

Friss topikok

 

Demokráci és diktatúra!
tiszta_vilagot.gif

Demokráci és diktatúra!

A demokrácia görög eredetű szó, a démosz, a nép és kratein az uralom szavakból jött létre. Jelentése: népuralom. A demokrácia kormányzati forma, amelyben a hatalom gyakorlásában a nép minden tagja részt vesz, származásra, beosztásra, hovatartozásra való tekintet nélkül.
Ideológia és dogma mentes társadalmi forma. Törvényei: rövid, tömör, mindenki számára egyértelmű! A törvényalkotásban és annak elfogadásában a nép dönt és gyakorolja a hatalmat. Alapelve: Csak annyi rosszat másnak, amennyi rosszat magad is elfogadsz mástól.
Alkotmányos jogaiban minden egyén egyforma, korra, nemre, hovatartozásra, beosztásra való tekintet nélkül. Ahol nem az elmélet, hanem a gyakorlat az irányadó. Az effektív munkavégzés a gazdaság alapja, a gazdaság tartja fenn a társadalmat. Az egyén érdeke nem kerekedhet e társadalom, az adott nép érdekei fölé. A társadalmi gazdálkodás alapjaira helyezi a gazdaságosságot, az egyének együttműködésével. Az egyén szabadsága csak addig tart, ameddig azzal nem hoz vagy helyez más személyeket hátrányos helyzetbe, azzal nem veszélyezteti más egyének életét testi épségét.
Demokrácia és kommunizmus még nem volt egyetlen társadalomban sem.

Diktatúra:
A diktatúra a parancsuralom, olyan kormányzási formája, ahol az állami főhatalom gyakorlását, valamilyen ideológiai vagy dogmák által elképzelt valamilyen csoport irányítja a társadalmat. Tevékenysége nem a népakarat. Ilyen a képviseleti demokrácia, a parlamentáris rendszer demokrácia, a több párti parlamenti képviselet, a konzervatív gondolkodás is. Mivel a népnek csak a választás joga van biztosítva és a választottak szabadon hoznak törvényeket és tesznek intézkedéseket, ahol magukat kiváltságos elbírálás alá helyezik. Ideológiák és dogmák irányelveit kényszerítik a népre! Törvényeik nem egyértelműek, sajátos értelmezésben hoznak ítéleteket!

Ajánlom olvasásra a FÁMA 2008 című írásomat és a vele kapcsolatos írásaimat a http.//velemenyek2.blog.hu és a http://velemenyekallsoszinten.blog.hu oldalon. TENGERPICI 2016-03-05.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://velemenyekallsoszinten.blog.hu/api/trackback/id/tr18446102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása